Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Spam sms från bit.ly


boevil

Rekommendera Poster

Idag fick jag ett sms :"NytMeddelan" stod det på min 6+ :s hemskärm. (Inte jag som stavat fel)

I "sms:t" står det "Du mottog (1) nytt fotomeddelande. Klicka här för att se mig! h..p://bit.ly/... "

 

Sökte runt lite på nätet efter bit.ly det mesta jag hittade var gammalt.

 

Är det nå'n mer som fått sms? Kan jag blockera avsändaren på nå't sätt?

 

Enligt den här artikeln från 2013 är man tvungen att kontakta telefonbolaget för att blockera spammen (Telia i mitt fall)- men blir man inte av med imessage då?

 

T.ex står det: (för AT&T)

Under “Email Delivery Control” check boxes for both “Block all text messages sent to you as email” and “Block all multimedia messages sent to you as email”

 

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Antagligen har du råkat ge ut ditt mobilnummer till någon hemsida eller email som snappat upp detta och nu skickar phishing försök. Oftast är dessa sidor inte skadliga för iOS-enheter, men för säkerhets skull, klicka aldrig på länkarna du får. (Gäller så väl på Mac som iOS-enhet vettu).

 

"Bit.ly" är en tjänst som förkortar länkar och även gör att användare kan tjäna pengar på reklam som visas. Det är med all säkerhet inte Bit.ly som skickat sms till dig utan som sagt, någon annan spam sida som avänder Bit.ly för att "gömma" deras länkar till sidor som göra sakerna värre...

 

Har inte tillgång till detta just nu, men är ganska säker på att du kan blockera sändare inne i ditt medd - Om du går inte på "Details" knappen längst upp till höger, eller Detaljer antar jag den heter på svenska - så kan du sen trycka på "i" knappen på avsändaren längst upp i detaljer, och där finns sen ett "Blockera den här ..." längst ner på sidan.

 

Inte säkert detta fungerar då det inte är från ett synligt nummer (som jag förstått det) men du kan ju iaf försöka...

 

Och sen får du helt enkelt lära dig att inte ge ut ditt nummer på internet. Det räcker till exempel att du råkat fylla i ditt nummer på Facebook och sen har en "öppen" profil, så är det någon som kan se det numret och kopiera det vidare till fel folk....

 

Enkla saker man kanske inte tänker på.

 

Men likså kan det vara irriterande, eller i värsta fall, förrödande.

 

:laserbok:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det är många som har fått det här, inklusive jag och andra på mitt jobb. Det är troligen inte för att du har råkat skriva det någonstans på internet (jag har garanterat inte lämnat mitt nummer någonstans, på sin höjd i ett email), utan förmodligen har de helt enkelt köpt in något register med nummer eller skrapat dem från eniro eller liknande tjänst.

 

Hur som helst så är det bara att ignorera det.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

När det gäller "email delivery control"-texten så handlar den inte om iMessage. Den länk du har i ditt meddelande talar om att SMS-spammare använder sig av webbaserade tjänster, exempelvis Yahoo Messenger, för att skicka SMS. De skickas till teleoperatörens mejl och teleoperatören skickar sedan ut det som ett SMS. Så vad AT&T inställningen gör, det är att den blockerar sådant. Det finns alltså tjänster för att skicka från webben -> SMS, och det är dessa som SMS-spammare utnyttjar.

Om man blockerar dessa tjänster, som enligt artikeln i länken gör hos teleoperatören, så påverkas inte iMessage. Detta därför att iMessage helt och fullt går genom Apples servrar - inte teleoperatören. Om telefonen inte kan ansluta till iMessage, så är det telefonen som skickar om det som ett SMS. Det är alltså inte Apples servrar som gör om iMessage till SMS, utan det sker i telefonen.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...