Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Hejar på folket!


Salieri

Rekommendera Poster

Hej, Alla.

 

Trolig switcher från Windows här, som inte tagit steget ännu, men snart så.

Blev medlem mest för att få lite tips och hjälp på vägen. Tänkte börja lite smått och soft. För vem vet, oavsett hur bra Mac än kan vara så kanske det inte är riktigt vad jag tänkt och behöver. Time and testing will tell.

 

Kört Windows sen 1993, helt enkelt för 'det fanns där' och familjen är datalogi-akademiker på högskolan. Är ingen ungdom längre, men har lärt mig mycket om data-världen på vägen. Provat på webb-programmering, lite C++, Python och annat smått med så man är rätt väl bekant med begrepp, tekniker och saker. Är ingen "prylbög" utan ser mer till tråkig produktivitet än upplevelse eller att behandla datorn som nåt husdjur/familjemedlem.

 

Livnär mig delvis av att göra musik och ljud för media i olika formar, så det finns en sårbar aspekt i själva övergångsprocessen med. Inkomsten får inte rubbas för mycket av teknik-hinder.

 

Just ja, man skulle skriva 'varför mac' också. Ehm .. för jag gillar inte datorer så mycket, kanske :P Eftersom man inte har Mac än så låter kan man bara skriva om varför intresset väckts.

 

Jag har dom sista åren fått alltmer klar bild av att i Apples värld görs produkter och mjukvara som mer färdiga lösningar för användaren, än att erbjuda kompatibilitet och skalbarhet till den milda grad att användaren måste plugga teknik-standards i en vecka för att vara säker på att man köper rätt komponent för uppgiften, och i relation till utrustningen man redan har osv.

Köper man nyaste Mac Pro modellen så vet man att den har allt man kommer behöva de kommande 3 åren, att konceptet och utformningen redan är väl genomtänkt, tills nästa Mac modell kommer ut. Jag har inga så specifika krav att jag kommer sakna att t.ex Mac Pro inte har stöd för att använda senaste X-tekniken i kombination med just Y123-tillägg.

 

Iphone verkar vara samma sak. Det ligger liksom lätt inom 10 i topp varje gång den släpps. Den saknar inga viktiga tekniker eller så. Genomtänkt, no bullshit, stödjer 98% av vad folk i tiden behöver, kostar lagom därefter, man behöver inte tänka så mycket liksom. Det är ett säkert kort.

 

Dessutom tror jag att jag kommer slippa alla Microsofts genvägs-lösningar och inhemska teknik-hinder. MS har ofta mycket bra idéer, men riktigt dåliga implementeringar. Dom verkar ha blivit framgångsrika på att frångå det gamla hederliga 'rejäla' sättet att göra saker och ting och skapa fiffiga genvägs-lösningar i en anda som påminner om Clas Ohlsson koncept; såväl i användar-upplevelse som under motorhuven.

Det ger pensionerade "Karl-Arne Larsson från Örkelljunga" känslan av att han äntligen blivit intelligent nog att programmera hela databas-drivna hemside-komplex. Att hans hemsidor bara visas rätt i Internet Explorer och inte i Chrome eller Firefox, det är inget han orkar bry sig i. Den tanken sabbar ju känslan av att allt känns möjligt nu helt plötsligt. Ända tills en liten DLL- fil i hans MS Frontpage Server Extensions felar, och hela korthuset brakar ihop.

 

Sen jag skippat IIS som server till förmån för gamla hederliga rejäla Apache, skippat Outlook för nåt mer rejält, övergett IE10 och använder genomarbetade och bra program istället för MS Mediaplayer, MSE, Moviemaker, Photogallery, DVDmaker osv osv så har problemen minskat ordentligt, men framförallt så har problem blivit hanterbara och logiska. Använde man Outlook och la in min planering i kalendern där, så publicerade Outlook min privata kalender automatiskt på hotmail-kontot. Det är tänkt att hjälpa användaren genom automatik. Tog 3 månader innan jag ens märkte det. Det gjorde mig rejält irriterad.

 

Sen Apple introducerade OSX, som baserar sig på den troligen mest stabila, rejäla och beprövade plattformen som finns, så har jag aldrig hört eller fått uppfattningen av att Apple/OSX kör med samma stil som jag beskrev om en del Microsoft-lösningar ovan. Jag tror problem-bilden i Macens värld ser annorlunda ut, och jag har en känsla av att dom ger användaren mer kontroll och inte blåser små blå dunster i ögonen på användaren. Microsoft är duktiga och inte onda, gör en hel del bra saker. Men jag får allt mer känslan av att OSX är mer genomgående koherent, rejält, och att problemen är mer konkreta och därför hanterbara.

 

Shit, va långt det blev.

Anyway, ska bli spännande att se vad som händer. Wish me luck, och hare fint! :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Välkommen till vårt mysiga Kryp in hoppas att du kommer att trivas.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Välkommen. Börja försiktigt, lockas inte att tro att du kan göra på samma sätt i OS X som i Windows, i så fall kommer bytet att bli en övning i frustration. Titta på de utmärkta instruktionsfilmer som finns för switchers på Apples hemsida, lär dig att arbeta "the Mac way", släpp lite av navelluddskontrollen som är nödvändig i Windows och det skall nog gå bra. Välkommen med frågor om det är något du undrar över, och välkommen till forumet.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

FartinAround

Hej och välkommen till forat :) Så glad jag blev när du berättade att även du - precis som jag fuskar lite i musikbranchen -emellanåt..

 

Ha re gott själv!

 

Och än en gång, välkommen till oss i Mac-världen, Salieri.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Pocahontas

Hej och välkommen

Fråga på bara, finns inga dumma frågor

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Det här är ett perfekt forum för den som går över till mac.

 

Den enda haken är förmodligen att när du väl börjar med mac så ångrar man snabbt en sak, och det är att man borde ha switchat för länge sedan. Sen tar det en tid innan man liksom kommer in i mactänket, men tänker man bara öppet, lite kreativt och fritt så fixar man det galant.

 

Välkommen!

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Tackar för värmen, folks :)

 

Välkommen! :)

 

Här får du en bild till din avatar, som passar din nick:

 

attachicon.gifsalieri.jpg

Haha, shit va trött han såg ut där :P

Titta på de utmärkta instruktionsfilmer som finns för switchers på Apples hemsida, lär dig att arbeta "the Mac way", släpp lite av navelluddskontrollen som är nödvändig i Windows och det skall nog gå bra.

Tackar för tipset. Kikar på dom nu :)

 

Så glad jag blev när du berättade att även du - precis som jag fuskar lite i musikbranchen -emellanåt..

Trevligt. Fast vi är nog inte *så* ensamma om det ändå ;) möjligen mer ensamma om att göra sig ett leverna på det då. Har hört "mac strular aldrig" till förbannelse. Aldrig köpt det, och aldrig sett det som sant. Inte därför jag kollar på mac. Men lite bättre kan det nog bli :)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 

 

Trevligt. Fast vi är nog inte *så* ensamma om det ändå ;) möjligen mer ensamma om att göra sig ett leverna på det då. Har hört "mac strular aldrig" till förbannelse. Aldrig köpt det, och aldrig sett det som sant. Inte därför jag kollar på mac. Men lite bättre kan det nog bli :)

Hej och välkommen. Klart att Macen strular ibland. Det är ju bara att kolla forumet. Men det är ganska sällan och det är relativt enkla grejjer för det mesta. Det är få som är Mac-experter för det behövs liksom inte......

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

FartinAround

Bästa tråden jag läst här på länge :)

 

Dags för en group-hug? :inlove:

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...