Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Bluff-sms, malware


fretol

Rekommendera Poster

Hej på er,

 

Detta kanske är en dum fråga, men orolig och paranoid som jag är så måste jag ställa den...

 

Fick ett av dessa bluff-sms till min iPhone, där det står att jag vunnit en massa pengar och så en länk som jag ska trycka på för att "hämta" vinsten. Jag vet ju att detta är bluff så jag tryckte naturligtvis inte på länken, utan raderade bara sms:et när jag läst det. Nu till frågan... borde jag inte ens ha läst/öppnat meddelandet? Så vitt jag vet kan man väl i princip inte få virus etc. på en iPhone (jo kanske om man har jailbreakat, men det har jag inte) eftersom program bara installeras från App Store. Men förekommer det inte att ex. teleoperatörer "trycker ut" div. inställningar till telefoner via sms? Skulle någon annan i så fall kunna utnyttja en sådan funktion för att ändra telefonens inställningar eller installera skadlig kod? Ja detta kanske är långsökt eller helt enkelt fel, men i alla fall...

 

//Fredrik

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Joel Westerholm

Nej det är ingen fara. Det hade inte varit någon fara ens om du tryckt på länken, om inte hackarna har klurat ut något ännu okänt säkerhetshål i iPhone (mycket osannolikt, det hade vi hört om nästan direkt i så fall).

 

Bluffen går förmodligen till så att de försöker lura dig att du måste betala några hundralappar/tusenlappar i administrativ avgift eller skatt innan de kan betala ut vinsten. Och varför de inte bara kan dra det från vinsten har de förmodligen inget bra svar på :).

 

Jag tror inte att iPhone stöder inställningar som skickas via sms alls. Även om det hade fungerat så kan jag inte tänka mig att de installeras utan att du först måste godkänna det.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Nej, jag fick ingen fråga om att godkänna några inställningar heller.

 

Tack för ditt svar, nu känner jag mig lugn igen :-)

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Arkiverat

Det här ämnet är nu arkiverat och är stängt för ytterligare svar.



×
×
  • Skapa nytt...