Hoppa till innehåll

Foto
- - - - -

Städa skrivbordet


  • Vänligen logga in för att kunna svara
12 svar till detta ämne

#1 iEricF

iEricF
  • Moderator
  • 15 343 inlägg
  • Plats: ~/
  • Mac(ar): Mac Pro 2.8 (A1289, MC250LL/A*), G5 2x1.8, Custom-G4 2x1.6, iPhone 3GS

Postad 25 januari 2013 klockan 18:57

Satt och läste artiken på MW: Två tunga trick till din Mac

Fuskstäda skrivbordet

Vi är rätt många som har ett gytter av dokument och filer på våra skrivbord i Macen. Förutom att det slöar ned datorn när den startar så ser det ofta stökigt och tråkigt ut. Det lilla verktyget Camouflage hittar du i Mac App Store. Programmet kostar 45 kronor. Camouflage gömmer all bråte på ditt skrivbord så att det blir skinande rent på ett litet kick. Perfekt om du ska hålla en presentation eller liknande och inte vill exponera din röriga digitala arbetssituation för alla närvarande.


 

Så här kan man göra det själv (och ha 45,- till ngt bättre).
...plus att man får lite kul vid datorn. Postad bild



Automator
Med Automator kan du skapa antingen en "Service" eller lägga det till högerklicksmenyn.



Till högerklicksmenyn
  • Starta Automator och välj ny "Service" (kugghjulet)
    Bifogad fil  am_desk_01.png   33,59K   0 Antal nerladdningar
  • När du får upp det nya fönstret. Klicka först på "Actions" och leta upp "Utilities" och sen i kolumnen brevid "Run Shellscript" (man kan klicka och dra in deni rutan till höger).

    I dropmenyerna överst - välj för filer och foldrar i alla program (se bilden). Och sen i rutan vör "Run Shell Script". Sätt: "Shell: bin/bash" och "Pass input: stdin".
    Koden i rutan sen är:
    STATUS=`defaults read com.apple.Finder CreateDesktop`
    if [ $STATUS == 1 ]; 
    then
        defaults write com.apple.Finder CreateDesktop -int 0
    else
        defaults write com.apple.Finder CreateDesktop -int 1
    fi
    killall Finder

    Bifogad fil  am_desk_02.png   86,95K   0 Antal nerladdningar

  • Spara filen som t ex: Toggle Desktop....workflow


Som ren "Service"
  • Gör exakt likadant som ovanför, men överst till höger anger du "no input" (se bild)

    Bifogad fil  am_desk_03.png   93,1K   0 Antal nerladdningar

  • Spara filen som t ex: Toggle Clean Desktop.workflow


# Använd olika namn på de 2 olika för att inte förvälxla dem senare.
# När man sparar filerna så tror jag de lägger sig direkt i rätt mapp - annars skall de ligga i:
~/Library/Services
Finns inte mappen Services - skapa en med det namnet



När jag nu högerklickar på en fil på t ex skrivbordet, så ligger den ena där i menyn:

Bifogad fil  am_desk_04.png   27,69K   0 Antal nerladdningar


Och är en fil/folder markerad finns den med i Service-menyn (programmenyerna):

Bifogad fil  am_desk_05.png   32,88K   0 Antal nerladdningar


Om en fil/folder inte är markerad finns den andra kvar i Service menyn:

Bifogad fil  am_desk_06.png   18,59K   0 Antal nerladdningar



:finder:



- - -

Om man vill göra det ännu enklare för sig... Gå till Systeminställningar->tangentbort och klicka på tabben för genvägar/kortkommando. Där kan man lägga in ett eget kortkommando som man sen kan köra det med...

Bifogad fil  am_desk_07.png   35,11K   0 Antal nerladdningar

Klicka till höger där och lägg till ett eget kortkommando (som inte krockar med ngt annat). Testar nu med "ctrl+cmd+,". Verkar vara ledigt.

Bifogad fil  am_desk_08.png   3,98K   2 Antal nerladdningar



Lägger mina 2 färdiga workflows här i en zip. Tror man kan dubbelklicka på de så öppnas de i automator och så spar man de sen själv som sina egna.

Bifogad fil  mw_services.zip   74,82K   2 Antal nerladdningar


Bifogad fil  am_desk_09.png   155,02K   3 Antal nerladdningar

:finder:


 

Vill man göra en variant på att visa/gömma dolda filer (somjag har ligger med där på bilderna)? Gör om samma saker igen. Koden till shellscripts-rutan är:
STATUS=`defaults read com.apple.finder AppleShowAllFiles`
if [ $STATUS == true ]; 
then
    defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles -bool false
else
    defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles -bool true
fi
killall Finder

Redigerat av iEricF, 25 januari 2013 klockan 19:00.

  • 3

“Enough is more”.

There's no place like 127.0.0.1 term.png
Medlem i 12345-klubben.


#2 Alix

Alix
  • Medlem
  • 34 201 inlägg
  • Mac(ar): Mini Late 2012 (i7, 16 GB, 1 TB HDD, Mavericks). MacBook Pro 15" Mid 2010 (i5, 4 GB, 256 GB SSD, Mavericks). Mini Mid 2007 (C2D, 3 GB, 500 GB HDD, Lion).

Postad 25 januari 2013 klockan 19:11

+1 för den. Gläder säker mången slarver... Häftigt! :ThumbsUp:

Redigerat av Alix, 25 januari 2013 klockan 19:12.

  • 0

"Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts." /W. Churchill


#3 Mattiasgbg

Mattiasgbg
  • Medlem
  • 14 597 inlägg
  • Plats: Rikets framsida
  • Mac(ar): 11" MBA 1,8 i7 4GB

Postad 25 januari 2013 klockan 19:33

BIdrar med en alternativ lösning.

Skapa ett Applescript med följande innehåll
try
	do shell script "defaults write com.apple.Finder CreateDesktop TRUE"
	do shell script "killall Finder"
end try
TRUE/FALSE had samma betydelse som 0/1.
och spara i /Library/Scripts eller ~/Library/Scripts (handlar om vilka användare på datorn som ska få tillgång till dem).
I AppleSript-redigerare > Inställningar > Allmänt, markera "Visa skriptmenyn i meynraden".¨För att köra, klicka i menyraden.

(try & end try kan man egentligen hoppa över om man vill, handlar ungefär om att det inte ska gnällas om det inte funkar)

iEricF: Man behöver inte skriva att det handlar om heltal ("-int").
  • 1
Memento te mortalem esse!

#4 iEricF

iEricF
  • Moderator
  • 15 343 inlägg
  • Plats: ~/
  • Mac(ar): Mac Pro 2.8 (A1289, MC250LL/A*), G5 2x1.8, Custom-G4 2x1.6, iPhone 3GS

Postad 25 januari 2013 klockan 19:43

BIdrar med en alternativ lösning.

Skapa ett Applescript med följande innehåll

try
	do shell script "defaults write com.apple.Finder CreateDesktop TRUE"
	do shell script "killall Finder"
end try
TRUE/FALSE had samma betydelse som 0/1.
och spara i /Library/Scripts eller ~/Library/Scripts (handlar om vilka användare på datorn som ska få tillgång till dem).
I AppleSript-redigerare > Inställningar > Allmänt, markera "Visa skriptmenyn i meynraden".¨För att köra, klicka i menyraden.

(try & end try kan man egentligen hoppa över om man vill, handlar ungefär om att det inte ska gnällas om det inte funkar)

iEricF: Man behöver inte skriva att det handlar om heltal ("-int").

:ThumbsUp: Bra med fler varianter....

Fast som jag läser det scriptet så skapas/visas väl bara skrivbordet? Inget som tar bort det initiellt s a s. Men jag har inte kör script den vägen så jag vet inte. Men det ser ut så?

Den jag gjorde där, kollar först om det är framme el borta - och gör tvärtom sen.

- - -

Jo, jag vet... "-int" är eg onödigt ...och skall man vara lite petnoga, skall man inte heller använda 1 och 0 istället för true och false. Så det borde stå "-bool true" eg. Men "-int" där hänger nog med från ngt script/lösning jag hittade en gång - då jag gjorde min service (Dec, 2011).

Redigerat av iEricF, 25 januari 2013 klockan 19:46.

  • 0

“Enough is more”.

There's no place like 127.0.0.1 term.png
Medlem i 12345-klubben.


#5 Mattiasgbg

Mattiasgbg
  • Medlem
  • 14 597 inlägg
  • Plats: Rikets framsida
  • Mac(ar): 11" MBA 1,8 i7 4GB

Postad 25 januari 2013 klockan 20:10

:ThumbsUp: Bra med fler varianter....

Fast som jag läser det scriptet så skapas/visas väl bara skrivbordet? Inget som tar bort det initiellt s a s. Men jag har inte kör script den vägen så jag vet inte. Men det ser ut så?

Den jag gjorde där, kollar först om det är framme el borta - och gör tvärtom sen.

- - -

Jo, jag vet... "-int" är eg onödigt ...och skall man vara lite petnoga, skall man inte heller använda 1 och 0 istället för true och false. Så det borde stå "-bool true" eg. Men "-int" där hänger nog med från ngt script/lösning jag hittade en gång - då jag gjorde min service (Dec, 2011).

Jo, jag har två, ett som visar, ett som döljer.

Moddade lite nu, men det verkar lite buggigt :(
try
	set CDvalue to (do shell script "defaults read com.apple.Finder CreateDesktop")
	if CDvalue is "TRUE" then
		do shell script "defaults write com.apple.Finder CreateDesktop FALSE"
		do shell script "killall Finder"
	end if
	if CDvalue is "FALSE" then
		do shell script "defaults write com.apple.Finder CreateDesktop TRUE"
		do shell script "killall Finder"
	end if
end try

  • 0
Memento te mortalem esse!

#6 iEricF

iEricF
  • Moderator
  • 15 343 inlägg
  • Plats: ~/
  • Mac(ar): Mac Pro 2.8 (A1289, MC250LL/A*), G5 2x1.8, Custom-G4 2x1.6, iPhone 3GS

Postad 25 januari 2013 klockan 21:22

Här var en post med ett applescript... http://jimmitchell.o...le-the-desktop/

Men det verkar vara lite overkill på en del grejjer där. T ex hur de stoppar/startar Finder. Den räcker ju att ha 1 gång utanför "if". Men om det exemplet kan ge nåt tips.

Är inte alls bra på det där med Applescript. Verkar vara lite som "scriptning i berättarform", om man säger så. :)
  • 0

“Enough is more”.

There's no place like 127.0.0.1 term.png
Medlem i 12345-klubben.


#7 set_lo

set_lo
  • Medlem
  • 1 312 inlägg
  • Mac(ar): MacMini, MacBook Pro, iPhone, iPhone, iPad, Apple TV

Postad 25 januari 2013 klockan 21:30

Enda problemet med skriptet är att det inte städar skrivbordet. Snarare stoppar det städningen under mattan (skrivbordet)? ;) Men det kanske är en tillräcklig lösning?
  • 0

#8 iEricF

iEricF
  • Moderator
  • 15 343 inlägg
  • Plats: ~/
  • Mac(ar): Mac Pro 2.8 (A1289, MC250LL/A*), G5 2x1.8, Custom-G4 2x1.6, iPhone 3GS

Postad 25 januari 2013 klockan 21:36

Enda problemet med skriptet är att det inte städar skrivbordet. Snarare stoppar det städningen under mattan (skrivbordet)? ;) Men det kanske är en tillräcklig lösning?

Ja, exakt. :) Och det är ju samma sak med de köpprogammen och som artikeln skrev där... "Fuskstäda". Men det är smidigt att ha precis som det stod i artikeln - att ha om man t ex skall göra en presentation, el film/video över ngt man gör som man filmar av. :crossfingers: Så ingen behöver se vilket kaos man eg har.

Bifogad fil  Bizarro_1227.jpg   38,77K   0 Antal nerladdningar
  • 0

“Enough is more”.

There's no place like 127.0.0.1 term.png
Medlem i 12345-klubben.


#9 set_lo

set_lo
  • Medlem
  • 1 312 inlägg
  • Mac(ar): MacMini, MacBook Pro, iPhone, iPhone, iPad, Apple TV

Postad 25 januari 2013 klockan 21:50

Hittade ett alternativ, som städar också :)
(Byt Arkiv mot lämpligt alternativ, om det redan finns en mapp "Arkiv" på skrivbordet.)
(Hm, redigering av kod är inte så lätt ... editorn låter en inte få den kontrollen förrän vid första tillfället ...)




set theArchiveFolderName to "Arkiv"

tell application "Finder"

set theItems to every item of desktop where its name is not equal to theArchiveFolderName



if (folder theArchiveFolderName of desktop exists) then

set theArchiveFolder to folder theArchiveFolderName of desktop

else

set theArchiveFolder to make new folder at desktop with properties {name:theArchiveFolderName}

end if



set theDateFolderName to date string of (current date) & "-" & (time of (current date))

set theDateFolder to make new folder at theArchiveFolder with properties {name:theDateFolderName}



repeat with anItem in theItems

try

move anItem to theDateFolder

end try

end repeat

end tell





Redigerat av set_lo, 25 januari 2013 klockan 21:55.

  • 0

#10 iEricF

iEricF
  • Moderator
  • 15 343 inlägg
  • Plats: ~/
  • Mac(ar): Mac Pro 2.8 (A1289, MC250LL/A*), G5 2x1.8, Custom-G4 2x1.6, iPhone 3GS

Postad 25 januari 2013 klockan 22:18

Moddade lite nu, men det verkar lite buggigt :(

try
	set CDvalue to (do shell script "defaults read com.apple.Finder CreateDesktop")
	if CDvalue is "TRUE" then
		do shell script "defaults write com.apple.Finder CreateDesktop FALSE"
		do shell script "killall Finder"
	end if
	if CDvalue is "FALSE" then
		do shell script "defaults write com.apple.Finder CreateDesktop TRUE"
		do shell script "killall Finder"
	end if
end try

Tror jag hittade buggen...

När man kör en "read" på true/false så returnerar den 1 el 0 (som sträng).

Prova:
try
	set toggle to do shell script "defaults read com.apple.finder CreateDesktop"
	if toggle = "1" then
		do shell script "defaults write com.apple.finder CreateDesktop -bool false"
	else
		do shell script "defaults write com.apple.finder CreateDesktop -bool true"
	end if
	do shell script "killall Finder"
end try

Spoiler

  • 0

“Enough is more”.

There's no place like 127.0.0.1 term.png
Medlem i 12345-klubben.


#11 grodkungen

grodkungen
  • Medlem
  • 3 181 inlägg
  • Plats: Hägersten
  • Mac(ar): iBook G4 12" (alltid i väskan) MacBook 13" (I soffan) + iPhone 5

Postad 26 januari 2013 klockan 09:17

Annars skapar man bara en ny mapp, sen markera allt på skrivbordet och flytta till mappen, lägg mappen någon annan stans än på skrivbordet.
1: Fusk snyggt
2. Gratis
3. Snabbt Tar max 40 sekunder total tid.
  • 0
Medlem i 2222-klubben.

♠ ♡ ♢ ♣ ♤ ♥ ♦ ♧ ♨ ♩ ➀ ➁ ➂ ➃ ➄ ➅ ➆ ➇ ➈ ➉ ➊ ➋ ➌ ➍

#12 Mattiasgbg

Mattiasgbg
  • Medlem
  • 14 597 inlägg
  • Plats: Rikets framsida
  • Mac(ar): 11" MBA 1,8 i7 4GB

Postad 26 januari 2013 klockan 11:40

Tror jag hittade buggen...

När man kör en "read" på true/false så returnerar den 1 el 0 (som sträng).

Prova:

try
	set toggle to do shell script "defaults read com.apple.finder CreateDesktop"
	if toggle = "1" then
		do shell script "defaults write com.apple.finder CreateDesktop -bool false"
	else
		do shell script "defaults write com.apple.finder CreateDesktop -bool true"
	end if
	do shell script "killall Finder"
end try

Spoiler

Tackar
  • 0
Memento te mortalem esse!

#13 iEricF

iEricF
  • Moderator
  • 15 343 inlägg
  • Plats: ~/
  • Mac(ar): Mac Pro 2.8 (A1289, MC250LL/A*), G5 2x1.8, Custom-G4 2x1.6, iPhone 3GS

Postad 26 januari 2013 klockan 12:30

Tackar

Bra att det funkade. :yeahbaby:

Synd att det inte går att lägga/flytta scriptikonen ... t ex till ett Finderfönster, utan är låst menyraden.



- - -


Bästa att uppdatera koderna för första inlägget med.


För att gömma/visa skrivbordet:
STATUS=`defaults read com.apple.finder CreateDesktop `
if [ $STATUS == 1 ]; 
then
    defaults write com.apple.finder CreateDesktop -bool false
else
    defaults write com.apple.finder CreateDesktop -bool true
fi
killall Finder

Spoiler

  • 0

“Enough is more”.

There's no place like 127.0.0.1 term.png
Medlem i 12345-klubben.





0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar