Hoppa till innehåll

Foto
- - - - -

Min Mac mini är långsam


  • Vänligen logga in för att kunna svara
25 svar till detta ämne

#1 arjemma

arjemma
  • Medlem
  • 73 inlägg
  • Mac(ar): Mac Mini

Postad 4 januari 2013 klockan 19:09

Min Mac mini har på senaste tiden bara blivit långsammare och långsammare och jag förstår inte varför.
Jag har en Mac mini (mitten 2011) med detta:
Processor: 2,5 GHz Intel Core i5
Minne: 4GB 1333 MHz DDR 3
Har 326,32 GB ledigt av 499,25 GB utrymmet på hårddisken.

Har alltid kunnat köra Photoshop, Chrome och Spotify samtidigt utan några som helst problem. Tvärtom, det har gått jättesnabbt och smidigt.
Men nu på senaste tiden är den jättelångsam och den snurrande bollen kommer fram när man klickar på nästan vad som helst i programmen.

Jag är inte så duktig på det här med mac, så jag vet inget om vad man kan göra för att optimera prestandan. Lite hjälp vore väldigt tacksamt.

Redigerat av arjemma, 4 januari 2013 klockan 19:11.

  • 0

#2 Pocahontas

Pocahontas
  • Moderator
  • 72 253 inlägg
  • Mac(ar): iMac 21,5" 3,06 GHz i3

Postad 4 januari 2013 klockan 19:23

Har du provat med Säker Staet då och då?
  • 0
................................._____Humorn är flytvästen på livets flod_____..............................

När allting lägger av och du får datorstopp så tänk på att datorn är här för att stanna

Om man inte vet att ett problem finns - så kan man heller aldrig lösa det.

#3 iEricF

iEricF
  • Moderator
  • 13 392 inlägg
  • Plats: 🏠
  • Mac(ar): Mac Pro 2.8 (A1289, MC250LL/A*), G5 2x1.8, Custom-G4 2x1.6, iPhone 3GS

Postad 4 januari 2013 klockan 19:28

Har alltid kunnat köra Photoshop, Chrome och Spotify samtidigt utan några som helst problem. Tvärtom, det har gått jättesnabbt och smidigt.
Men nu på senaste tiden är den jättelångsam och den snurrande bollen kommer fram när man klickar på nästan vad som helst i programmen.

Prova att stänga/avsluta alla progam (inte bara stänga ner föntren). Ett program som bara går och går, bulkar upp datorn till slut. Och som Poca skrev: "Säker start". Den rensar upp många system/cachefiler.
  • 0

There's no place like 127.0.0.1 term.png

pro'·gram·mer (n.) An organism that converts caffeine into code.

Medlem i 12345-klubben.


#4 arjemma

arjemma
  • Medlem
  • 73 inlägg
  • Mac(ar): Mac Mini

Postad 4 januari 2013 klockan 19:38

Har du provat med Säker Staet då och då?


Hur gör man en säker start?

Prova att stänga/avsluta alla progam (inte bara stänga ner föntren). Ett program som bara går och går, bulkar upp datorn till slut. Och som Poca skrev: "Säker start". Den rensar upp många system/cachefiler.


Jag brukar stänga ner alla program med cmd+q varje gång jag inte använder det. I och för sig är de tre programmen öppna hela dagen. Men förut har det funkat bra, det är på sistone som det inte har det. Men jag ska prova en säker start, hur man nu gör en sån?
  • 0

#5 Pocahontas

Pocahontas
  • Moderator
  • 72 253 inlägg
  • Mac(ar): iMac 21,5" 3,06 GHz i3

Postad 4 januari 2013 klockan 19:44

http://forum.macworl...tart-safe-boot/
  • 0
................................._____Humorn är flytvästen på livets flod_____..............................

När allting lägger av och du får datorstopp så tänk på att datorn är här för att stanna

Om man inte vet att ett problem finns - så kan man heller aldrig lösa det.

#6 Pocahontas

Pocahontas
  • Moderator
  • 72 253 inlägg
  • Mac(ar): iMac 21,5" 3,06 GHz i3

Postad 4 januari 2013 klockan 19:46

Efter detta kan du även starta skivverktyg i Skivverktygsmappen, och kör kontrollera skiva
  • 0
................................._____Humorn är flytvästen på livets flod_____..............................

När allting lägger av och du får datorstopp så tänk på att datorn är här för att stanna

Om man inte vet att ett problem finns - så kan man heller aldrig lösa det.

#7 iEricF

iEricF
  • Moderator
  • 13 392 inlägg
  • Plats: 🏠
  • Mac(ar): Mac Pro 2.8 (A1289, MC250LL/A*), G5 2x1.8, Custom-G4 2x1.6, iPhone 3GS

Postad 4 januari 2013 klockan 19:55

Jag brukar stänga ner alla program med cmd+q varje gång jag inte använder det. I och för sig är de tre programmen öppna hela dagen. Men förut har det funkat bra, det är på sistone som det inte har det. Men jag ska prova en säker start, hur man nu gör en sån?

I Photoshop kan du kika lite i inställningarna över hur mkt minne som är tilldelat, och om du har nån extern disk så kan du ange den som scratchdisk. För Chrome kanske du kan rensa/reset'a webdatan. Men f f a gå över inställningarna där. Om du t ex har väldigt långt tid inställt för webhistoriken och så. Ett par veckor brukar funka bra. Hade själv ett liknande sånt symptom med Safari där historiken stod på en månad. Med 2 veckor försvann badbollarna. I Safari är det TopSites som kletar till det. Kanske Chrome's tabsida gör det med? :unsure: Testa med tillägget: https://chrome.googl...ekmfgabipmfilij :crossfingers:
  • 0

There's no place like 127.0.0.1 term.png

pro'·gram·mer (n.) An organism that converts caffeine into code.

Medlem i 12345-klubben.


#8 arjemma

arjemma
  • Medlem
  • 73 inlägg
  • Mac(ar): Mac Mini

Postad 4 januari 2013 klockan 20:11

http://forum.macworl...tart-safe-boot/


Jag höll ner shift precis som det stod men min Mac startade some vanligt :S
Eller om vi säger så här, hur vet jag om en säker start är genomförd? Den gick rätt snabbt och jag kom till mitt vanliga skrivbord med alla program fungerandes som vanligt.

I Photoshop kan du kika lite i inställningarna över hur mkt minne som är tilldelat, och om du har nån extern disk så kan du ange den som scratchdisk. För Chrome kanske du kan rensa/reset'a webdatan. Men f f a gå över inställningarna där. Om du t ex har väldigt långt tid inställt för webhistoriken och så. Ett par veckor brukar funka bra. Hade själv ett liknande sånt symptom med Safari där historiken stod på en månad. Med 2 veckor försvann badbollarna. I Safari är det TopSites som kletar till det. Kanske Chrome's tabsida gör det med? :unsure: Testa med tillägget: https://chrome.googl...ekmfgabipmfilij :crossfingers:



Har 1470 MB (70%) minne tilldelat Photoshop. Jag tror det var standard, men är det en bra siffra eller borde man höja eller sänka den?
På Chrome så hittar jag inte var man ställer in hur länge historiken ska sparas men jag rensade webbinformationen och det och det går lite snabbare nu.
Installerade också det där tillägget, tack för tipset!

Redigerat av arjemma, 4 januari 2013 klockan 20:24.

  • 0

#9 Axelman

Axelman
  • Moderator
  • 40 270 inlägg
  • Plats: FALUN
  • Mac(ar): iBook G3 300, iMac Intel 21" och en MBA 11"!!

Postad 4 januari 2013 klockan 20:20

Jag höll ner shift precis som det stod men min Mac startade some vanligt :S
Eller om vi säger så här, hur vet jag om en säker start är genomförd? Den gick rätt snabbt och jag kom till mitt vanliga skrivbord med alla program fungerandes som vanligt.


Man håller ner shift tills en stapel börjar röra sig över skärmen som är vit/grå. Sen låter man den processen jobba klart och startar om datorn som vanligt.



Postad bild

Redigerat av Axelman, 4 januari 2013 klockan 20:22.

  • 0

En av de ytterst få i 34567-klubben

Framtiden? Jo... den började i morse!

Få spanska SEAT-sjukan du med!


#10 arjemma

arjemma
  • Medlem
  • 73 inlägg
  • Mac(ar): Mac Mini

Postad 4 januari 2013 klockan 20:25

Man håller ner shift tills en stapel börjar röra sig över skärmen som är vit/grå. Sen låter man den processen jobba klart och startar om datorn som vanligt.



Postad bild


Jaha men det förklarar varför i så fall. Då ska jag prova igen :)
  • 0

#11 arjemma

arjemma
  • Medlem
  • 73 inlägg
  • Mac(ar): Mac Mini

Postad 4 januari 2013 klockan 20:42

Efter detta kan du även starta skivverktyg i Skivverktygsmappen, och kör kontrollera skiva


Har testat detta nu också och skivverktyget säger att min Mac är felfri.
ska också tillägga att den säkra starten gick bra men efter jag klickat på starta om i det säkra läget så gick den väldigt segt att starta. Jag hoppas att det bara var en engångsföreteelse.
  • 0

#12 Axelman

Axelman
  • Moderator
  • 40 270 inlägg
  • Plats: FALUN
  • Mac(ar): iBook G3 300, iMac Intel 21" och en MBA 11"!!

Postad 4 januari 2013 klockan 20:48

Har testat detta nu också och skivverktyget säger att min Mac är felfri.
ska också tillägga att den säkra starten gick bra men efter jag klickat på starta om i det säkra läget så gick den väldigt segt att starta. Jag hoppas att det bara var en engångsföreteelse.


Vad skivverktyget säger är att FILSTRUKTUREN på hårddisken är ok eller den har i alla fall inte hittat fel. Den har ingen som helst aning om den fysiska konditionen på hårddisken. Risken är nu större att det kan vara just detta som är problemet så se till att ha backup. Hårddiskar är förbrukningsvara.
  • 0

En av de ytterst få i 34567-klubben

Framtiden? Jo... den började i morse!

Få spanska SEAT-sjukan du med!


#13 Axelman

Axelman
  • Moderator
  • 40 270 inlägg
  • Plats: FALUN
  • Mac(ar): iBook G3 300, iMac Intel 21" och en MBA 11"!!

Postad 4 januari 2013 klockan 20:52

En fånig detalj som gör uppstart långsam är att datorn tappar bort vilken skiva som är startskiva. Kollas genom att kika i Systeminställnignar/Startskiva. Hårddisken ska inte bara finnas i fönstret utan det ska stå under att "Du har valt..." OM det inte är så söker datorn efter startskivan i uppstarten och det kan slöa ner uppstarten med minuter. Är den inte markerad så klicka på den.

Bifogad fil(er)


Redigerat av Axelman, 4 januari 2013 klockan 20:52.

  • 0

En av de ytterst få i 34567-klubben

Framtiden? Jo... den började i morse!

Få spanska SEAT-sjukan du med!


#14 iEricF

iEricF
  • Moderator
  • 13 392 inlägg
  • Plats: 🏠
  • Mac(ar): Mac Pro 2.8 (A1289, MC250LL/A*), G5 2x1.8, Custom-G4 2x1.6, iPhone 3GS

Postad 4 januari 2013 klockan 20:52

Har 1470 MB (70%) minne tilldelat Photoshop. Jag tror det var standard, men är det en bra siffra eller borde man höja eller sänka den?
På Chrome så hittar jag inte var man ställer in hur länge historiken ska sparas men jag rensade webbinformationen och det och det går lite snabbare nu.
Installerade också det där tillägget, tack för tipset!

70% brukar vara bra, utan att det påverkar resten av datorn. Har själv det... men det finns tydligen en liten bugg i PS som gör att den inte visar mer än 3GB minne även om man har mer. Jag har t ex 10GB, men den visa bara 3072MB

Bifogad fil  PS_mem.png   7,31K   0 Antal nerladdningar

Finns visst nåt fix för det... har inte hunnit/orka kolla det. 2159MB (70%) räcker bra för mig.

- - -

HIttade inget 2v-alternativ i Chrome, men du kan sätta det på 4veckor. Bättre än "hela tiden". :)

Klicka cmd+, eller gå till:
chrome://chrome/settings/

Bifogad fil  chrome_01.png   31,26K   1 Antal nerladdningar


Jag kör med "Open the new tab page" där för att inte den skall sega ner med att spara allt för alt#2.

Klicka sen History, el gå till:
chrome://chrome/history/

Bifogad fil  chrome_02.png   18,24K   0 Antal nerladdningar


Klicka 1 gång på "Clear all browsing data..." och ställ om den till "4 veckor".

Bifogad fil  chrome_03.png   32,97K   0 Antal nerladdningar


Borde göra en hel del om det sparade allt innan.

Redigerat av iEricF, 4 januari 2013 klockan 20:57.

  • 0

There's no place like 127.0.0.1 term.png

pro'·gram·mer (n.) An organism that converts caffeine into code.

Medlem i 12345-klubben.


#15 Pocahontas

Pocahontas
  • Moderator
  • 72 253 inlägg
  • Mac(ar): iMac 21,5" 3,06 GHz i3

Postad 4 januari 2013 klockan 20:55

ett viktigt verktyg är också Apple hardware Test som du ska ha fått med i datorköpet
  • 0
................................._____Humorn är flytvästen på livets flod_____..............................

När allting lägger av och du får datorstopp så tänk på att datorn är här för att stanna

Om man inte vet att ett problem finns - så kan man heller aldrig lösa det.

#16 Axelman

Axelman
  • Moderator
  • 40 270 inlägg
  • Plats: FALUN
  • Mac(ar): iBook G3 300, iMac Intel 21" och en MBA 11"!!

Postad 4 januari 2013 klockan 21:00

Är datorn seg när man använder den kan det vara så att någon process har hängt sig och belastar processorn så hårt att allt annat går på knäna. Kolla i Aktivitetskontroll och ta fram den bilden som jag bifogar. Välj Processor, Alla processer och %processor så du får de som drar mest längst upp. Bilden visar en iMac som kör Safari och iTunes och går i princip på tomgång.

Bifogad fil(er)


  • 0

En av de ytterst få i 34567-klubben

Framtiden? Jo... den började i morse!

Få spanska SEAT-sjukan du med!


#17 arjemma

arjemma
  • Medlem
  • 73 inlägg
  • Mac(ar): Mac Mini

Postad 4 januari 2013 klockan 21:07

Vad skivverktyget säger är att FILSTRUKTUREN på hårddisken är ok eller den har i alla fall inte hittat fel. Den har ingen som helst aning om den fysiska konditionen på hårddisken. Risken är nu större att det kan vara just detta som är problemet så se till att ha backup. Hårddiskar är förbrukningsvara.


Jag hoppas att det inte är problemet, min Mac är mindre än 1 år gammal.

En fånig detalj som gör uppstart långsam är att datorn tappar bort vilken skiva som är startskiva. Kollas genom att kika i Systeminställnignar/Startskiva. Hårddisken ska inte bara finnas i fönstret utan det ska stå under att "Du har valt..." OM det inte är så söker datorn efter startskivan i uppstarten och det kan slöa ner uppstarten med minuter. Är den inte markerad så klicka på den.


Kollade det och den står som den ska.

70% brukar vara bra, utan att det påverkar resten av datorn. Har själv det... men det finns tydligen en liten bugg i PS som gör att den inte visar mer än 3GB minne även om man har mer. Jag har t ex 10GB, men den visa bara 3072MB

Bifogad fil  PS_mem.png   7,31K   0 Antal nerladdningar

Finns visst nåt fix för det... har inte hunnit/orka kolla det. 2159MB (70%) räcker bra för mig.

- - -

HIttade inget 2v-alternativ i Chrome, men du kan sätta det på 4veckor. Bättre än "hela tiden". :)

Klicka cmd+, eller gå till:

chrome://chrome/settings/

Bifogad fil  chrome_01.png   31,26K   1 Antal nerladdningar


Jag kör med "Open the new tab page" där för att inte den skall sega ner med att spara allt för alt#2.

Klicka sen History, el gå till:
chrome://chrome/history/

Bifogad fil  chrome_02.png   18,24K   0 Antal nerladdningar


Klicka 1 gång på "Clear all browsing data..." och ställ om den till "4 veckor".

Bifogad fil  chrome_03.png   32,97K   0 Antal nerladdningar


Borde göra en hel del om det sparade allt innan.


Har gjort det nu, tack!

ett viktigt verktyg är också Apple hardware Test som du ska ha fått med i datorköpet


Hm tror inte jag fick med det? Får man det på en skiva eller som ett program installerat i datorn? Har ju en Mac mini så någon skiva fick jag i alla fall inte med.

Jag upplever att datorn går mycket snabbare nu, men då har jag inte igång allt jag brukar. Jag återkommer med bättre uppdatering.

Redigerat av arjemma, 4 januari 2013 klockan 21:09.

  • 0

#18 Pocahontas

Pocahontas
  • Moderator
  • 72 253 inlägg
  • Mac(ar): iMac 21,5" 3,06 GHz i3

Postad 4 januari 2013 klockan 21:19

Om du inte har formaterat datorn så ligger det inbyggt.
Starta om datorn och håll ner d-tangeten

http://support.apple...iewlocale=sv_SE

Redigerat av Pocahontas, 4 januari 2013 klockan 21:20.

  • 0
................................._____Humorn är flytvästen på livets flod_____..............................

När allting lägger av och du får datorstopp så tänk på att datorn är här för att stanna

Om man inte vet att ett problem finns - så kan man heller aldrig lösa det.

#19 Alix

Alix
  • Medlem
  • 30 587 inlägg
  • Mac(ar): Mini Late 2012 (10.9.2), mini Mid 2007 (10.7.5), iBook Late 2004 12" (10.5.8 / Lubuntu 12.04).

Postad 4 januari 2013 klockan 21:54

... Klicka 1 gång på "Clear all browsing data..." och ställ om den till "4 veckor".

Borde göra en hel del om det sparade allt innan.

Men det gör väl inte så att bara fyra veckor sparas i framtiden, utan att man bara rensar bort de senaste fyra veckorna? Postad bild
  • 0

#20 iEricF

iEricF
  • Moderator
  • 13 392 inlägg
  • Plats: 🏠
  • Mac(ar): Mac Pro 2.8 (A1289, MC250LL/A*), G5 2x1.8, Custom-G4 2x1.6, iPhone 3GS

Postad 4 januari 2013 klockan 22:08

Men det gör väl inte så att bara fyra veckor sparas i framtiden, utan att man bara rensar bort de senaste fyra veckorna? Postad bild

Vet inte om det sparas så sen, men rensningen är väl från 4v (och bakåt). :) (Obliterate the following items from: the last 4 weeks)

Redigerat av iEricF, 4 januari 2013 klockan 22:09.

  • 0

There's no place like 127.0.0.1 term.png

pro'·gram·mer (n.) An organism that converts caffeine into code.

Medlem i 12345-klubben.





1 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 1 gäster, 0 anonyma medlemmar