Gå till innehåll
Just nu i M3-nätverket

Detta är säker start - "safe boot"


Thomas Ytterberg
 Share

Rekommendera Poster

Thomas Ytterberg

Detta är säker start – ”safe boot”

 

”Testa säker start!” är förmodligen det allra vanligaste svaret och uppmaningen i forumet. :)

 

Säker start är något av en universalmedicin vid diffusa och till synes märkliga problem med Macen. Vid säker start går OS X igenom filkatalog och systemcache samt hindrar att extra tillägg från tredje part startar med operativsystemet. Ett exempel typsnittscachen som är snabbåtkomsten till alla typsnitt. Utan den finessen skulle programstarter ta lång tid, särskilt ifall du har många typsnitt. Men blir det fel på cachen kan program krascha när de startar eller visa typsnitt felaktigt.

 

Säker start tar mycket längre tid än en normal start eftersom OS X genomgår ett antal faser av kontroller och reparationer. Detta kan pågå i flera minuter med laddsnurran på grå skärm och ofta livligt knastrande från hårddisken. Med OS X 10.6 och nyare visas förloppet som en laddningstapel. Efter säker start får du vanligtvis inloggningsrutan där orden ”Säker start” står tydligt med röd text.

 

Gör så här:

1. Stäng av Macen.

2. Håll ned skifttangenten och tryck på strömbrytaren.

3. Håll skift nedtryckt tills du ser den grå skärmen med Apple-loggan och en laddsnurra. Då kan du släppa tangenten och vänta in den säkra starten.

4. Säker start kan pågå i flera minuter med en högljudd fläkt.

5. Kontrollera den funktion som krånglar och se ifall den nu fungerar normalt. Observera att säker start i sig självt stänger av vissa funktioner i OS X, se nedan.

6. Efteråt startar du om normalt.

 

post-244-045674500 1293907086_thumb.jpg

 

Säker start gör bland annat följande:

• Kontroll och reparation av filkatalogen på startskivan, samma sak som att köra igenom skivkontroll via programmet Skivverktyg.

• Raderar flera sorters systemcache och bygger om dem.

• Laddar endast in de nödvändiga tillägg till OS X-kärnan, ”kernel extension”, som krävs för att starta Macen. Drivrutiner från tredje part laddas inte in, exempelvis skrivardrivrutiner

• Stänger av alla extra typsnitt utöver de som krävs för OS X program.

• Stänger av alla startobjekt.

• Stänger av grafikkortets acceleration i OS X 10.5 och senare.

• Stänger av tillgång till filservrar i OS X 10.6 och senare, till exempel Time Capsule-diskar.

• Funktioner som dvd-uppspelning, videoinspelning, usb-modem stängs av.

• Apples egen förklaring av säker start finns på support.apple.com/kb/HT1564

 

Så tolkar du effekterna av en säker start

Säker start är ett led i felsökningsprocessen och ett första steg att eliminera att problemorsaken var något tillfälligt. Kvarstår problemet efter en säker start behöver du gå vidare med felsökningen.

 

Ifall den säkra starten åtgärdar problemet var ditt krångel inte mer än tillfälligt. Sannolikt ett problem med filkatalogen eller en skadad systemcache som nu har byggts om. Bara att buga och bocka, det var inte värre än så här!

 

Ifall säker start får igång Macen medan en normal start fortfarande kraschar eller inte vill fungera på annat sätt har du något installerat som stör ut OS X. Det vill säga att OS X egentligen fungerar normalt men något extra program du installerat (medvetet eller omedvetet bortglömt) ligger på systemnivå och stör ut OS X. Tyvärr finns det inga enkla sätt att spåra upp och ta reda på vilket program som orsakar detta utan man kan tvingas att installera om OS X eller försöka med ytterligare felsökning. Den här typen av problem förekommer oftare när man uppdaterat en äldre Mac som från början körde OS X 10.4 eller 10.5.

 

Ifall säker start inte ger någon skillnad ligger problemorsaken på annan nivå än OS X, kanske problem med hårdvaran som ligger bortom OS X:s kontroll, till exempel att hårddisken krånglar mekaniskt eller elektriskt. Programmet som bråkar kanske är buggigt eller behöver installeras om. Prylen som inte vill fungera kanske är trasig eller behöver nya drivrutiner.

 

Vid säker start kan du passa på att kopiera viktiga filer som du ännu inte har backup på.

 

Säker start är lämpligast för att felsöka generella problem med Macen. Då det endast tar fem till tio minuter att genomföra är det inte fel att testa när det krånglar. En stor del av frågorna som ställs i forumet är av sådan karaktär som en säker start åtgärdar. Att berätta att du testat säker start när du ber om hjälp och råd i forumet underlättar för alla som läser frågan och kommer med tips och förslag. :yeahbaby:

 

Fotnot: delar av detta har tidigare publicerats i tidningens ”Forum”-del med frågor och svar. Eftersom jag valt att sluta skriva dessa och därmed också dra ned på aktiviteten till ett minimum tänker jag som ”avskedspresent” lägga till några vanliga frågeställningar och tips vilka egentligen borde vara basen för detta forum.

  • Rösta upp 6
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Om inte datorn vill starta i felsäkert läge så kan det finnas en orsak till det, och MacFixit har tittat på detta

 

http://reviews.cnet.com/8301-13727_7-20029694-263.html?tag=mncol;title

 

Här är länken i översatt version

 

http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Freviews.cnet.com%2F8301-13727_7-20029694-263.html%3Ftag%3Dmncol%3Btitle&sl=en&tl=sv

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

  • 8 months later...
  • 7 years later...
27 minuter sedan, Karin99 säger:

Raderas några filer om man startar i säkert start?

Ja, massor, men inga som du hade tänkt att spara. Vilket du väl är orolig för? Ta backup i alla lägen, oavsett.

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

 Share



×
×
  • Skapa nytt...