Hoppa till innehåll

Foto
- - - - -

Strul med hårddisken


  • Vänligen logga in för att kunna svara
21 svar till detta ämne

#1 Pucko

Pucko
  • Medlem
  • 312 inlägg

Postad 31 oktober 2004 klockan 21:15

Jag har sedan en tid tillbaka haft strul med hårddisken. Ibland när jag försöker kopiera filer till en extern hårddisk (eller bara duplicera dem) så hänger sig allt i några minuter för att sedan visa nåt felmeddelande om att det inte går att kopiera pga "disk error".

Jag tror att min hårddisk skulle må bra av nån typ av reparation eller optimering... men vad använder man för program, och hur gör man?

Förslag?

:mellow:
  • 0

#2 Pocahontas

Pocahontas
  • Moderator
  • 74 162 inlägg
  • Appleprylar: iMac 21,5" 3,06 GHz i3, iPad.

Postad 31 oktober 2004 klockan 21:20

Det kan mycket väl vara fel på de filer du försöker kopiera, att de är skadade på nåt vis.

Vad använder du för program när du kopierar över?
Reparera Skivbehörighet är alltid ett måste har jag märkt när man kör Carbon Copy Cloner...

Kör du Mac OS X 10.3 så optimerar den disken automatiskt om jag inte är helt snett ute...

Redigerat av Pocahontas, 31 oktober 2004 klockan 21:21.

  • 0

................................._____Humorn är flytvästen på livets flod_____..............................

När allting lägger av och du får datorstopp så tänk på att datorn är här för att stanna

Om man inte vet att ett problem finns - så kan man heller aldrig lösa det.

 

 

 

                               


#3 Pucko

Pucko
  • Medlem
  • 312 inlägg

Postad 31 oktober 2004 klockan 21:36

Jag använder inga program... jag drar helt enkelt över filerna till den externa hårddisken.

När det inte har funkat så har jag ibland försökt med FileBuddy. Det funkar ibland, men inte alltid.

De gånger då jag, till slut, har lyckats kopiera filerna till ett nytt ställe funkar de hur bra som helst... tror alltså inte att det är själva filerna det är fel på. Snarare att de ligger på nåt felaktigt spår på hårddisken, eller nåt.

:(
  • 0

#4 Pucko

Pucko
  • Medlem
  • 312 inlägg

Postad 31 oktober 2004 klockan 22:38

Har nu testat att reparera skivtillbehörigheter utan framgång... samma fel fortfarande.

Kanske det här kan vara till hjälp:
"Finder kunde inte slutföra åtgärden eftersom viss information inte kunde läsas eller skrivas (Felkod-36)."
  • 0

#5 Pocahontas

Pocahontas
  • Moderator
  • 74 162 inlägg
  • Appleprylar: iMac 21,5" 3,06 GHz i3, iPad.

Postad 1 november 2004 klockan 08:06

Mac OS X har ju många "osynliga" filer, och följer inte de med kan du få strul, nu vet jag ju inte vad det är du "drar över", men prova med fdin Systemskiva att köra skivverktyg som Marcus sa
  • 0

................................._____Humorn är flytvästen på livets flod_____..............................

När allting lägger av och du får datorstopp så tänk på att datorn är här för att stanna

Om man inte vet att ett problem finns - så kan man heller aldrig lösa det.

 

 

 

                               


#6 Pucko

Pucko
  • Medlem
  • 312 inlägg

Postad 1 november 2004 klockan 11:26

Mac OS X har ju många "osynliga" filer, och följer inte de med kan du få strul, nu vet jag ju inte vad det är du "drar över", men prova med fdin Systemskiva att köra skivverktyg som Marcus sa

Det är vanliga filer... det kan alltså vara t.ex. en bildfil, en mp3 eller vilket dokument som helst.

Har nu testat att reparera skivan med skivverktyget... men det hjälpte inte.

:wacko:
  • 0

#7 Pocahontas

Pocahontas
  • Moderator
  • 74 162 inlägg
  • Appleprylar: iMac 21,5" 3,06 GHz i3, iPad.

Postad 1 november 2004 klockan 11:30

Din externa disk, hur är den formatterad?
  • 0

................................._____Humorn är flytvästen på livets flod_____..............................

När allting lägger av och du får datorstopp så tänk på att datorn är här för att stanna

Om man inte vet att ett problem finns - så kan man heller aldrig lösa det.

 

 

 

                               


#8 Pucko

Pucko
  • Medlem
  • 312 inlägg

Postad 1 november 2004 klockan 11:55

Din externa disk, hur är den formatterad?

Vet inte riktigt... men det är inte det som är problemet.

Felet måste ligga på den interna hårddisken, eftersom jag inte ens kan duplicera (kringla+D) filerna som strular.
  • 0

#9 Pocahontas

Pocahontas
  • Moderator
  • 74 162 inlägg
  • Appleprylar: iMac 21,5" 3,06 GHz i3, iPad.

Postad 1 november 2004 klockan 14:53

Är det stora volymer du flyttar, eller enstaka små filer?
  • 0

................................._____Humorn är flytvästen på livets flod_____..............................

När allting lägger av och du får datorstopp så tänk på att datorn är här för att stanna

Om man inte vet att ett problem finns - så kan man heller aldrig lösa det.

 

 

 

                               


#10 Pucko

Pucko
  • Medlem
  • 312 inlägg

Postad 1 november 2004 klockan 15:31

Marcus: Jag tycker att det låter som om du inte har rätt rättigheter till filerna.

Nja, jag är inloggad som Admin... ska inte det räcka?

Pocahontas: Är det stora volymer du flyttar, eller enstaka små filer?

Det är lite olika från gång till gång. Just i det aktuella fallet handlar det om en rar-fil på ca 50 Mb. Själva kopieringen stannar alltid vid 30 Mb. I samma mapp ligger flera filer, som alla funkade att lägga över till den externa hårddisken.

Men det är, som sagt, olika från gång till gång... ibland handlar det om små skräpfiler och ibland om stora filer.
  • 0

#11 treebeard

treebeard
  • Medlem
  • 8 378 inlägg

Postad 1 november 2004 klockan 20:53

Jag skulle nog tolka det som att den interna hårdisken håller på att bli utsliten. Se till att få säkerhetskopiering på så mycket du bara kan, innan det är försent :ph34r:

Rättigheterna bör det inte vara fel på, eftersom det verkar som att du lyckas ibland.


Testa att köra "Apple hardwaretest" för att se om den hittar några fel på hårdvaran
  • 0
Everybody makes mistakes. That´s why they put erasers on pencils

#12 Pucko

Pucko
  • Medlem
  • 312 inlägg

Postad 1 november 2004 klockan 22:04

Jag skulle nog tolka det som att den interna hårdisken håller på att bli utsliten. Se till att få säkerhetskopiering på så mycket du bara kan, innan det är försent :ph34r:

Rättigheterna bör det inte vara fel på, eftersom det verkar som att du lyckas ibland.


Testa att köra "Apple hardwaretest" för att se om den hittar några fel på hårdvaran

Ja, jag har länge misstänkt att min dator sjunger på sista versen och har, med tanke på att det är min jobbdator, mer eller mindre fått klart att skaffa en ny.

Det är en tre år gammal Titanium G4 på 667 Mhz, så det är kanske dags i vilket fall som helst. ;)

Har gjort backup på det mesta, så jag bör vara rätt väl förberedd för en eventuell krasch. Men det vore ju inte fel att få ordning på de sista krånglande filerna också.

Var hittar jag det där hardwaretestet du nämnde?
  • 0

#13 Pocahontas

Pocahontas
  • Moderator
  • 74 162 inlägg
  • Appleprylar: iMac 21,5" 3,06 GHz i3, iPad.

Postad 1 november 2004 klockan 22:16

Det borde du fått med när du köpte datorn....HardWaretestet alltså...

Redigerat av Pocahontas, 1 november 2004 klockan 22:17.

  • 0

................................._____Humorn är flytvästen på livets flod_____..............................

När allting lägger av och du får datorstopp så tänk på att datorn är här för att stanna

Om man inte vet att ett problem finns - så kan man heller aldrig lösa det.

 

 

 

                               


#14 Pucko

Pucko
  • Medlem
  • 312 inlägg

Postad 1 november 2004 klockan 22:22

Det borde du fått med när du köpte datorn....HardWaretestet alltså...

Det fick jag säkert... men var finns det? Ligger det på hårddisken, eller ska jag använda någon av installationsskivorna?
  • 0

#15 Pocahontas

Pocahontas
  • Moderator
  • 74 162 inlägg
  • Appleprylar: iMac 21,5" 3,06 GHz i3, iPad.

Postad 2 november 2004 klockan 06:07

Kan ligga på installationsskivan, eller som jag fick, en fristående till iBook.
Inte på hårddisken.

Redigerat av Pocahontas, 2 november 2004 klockan 06:07.

  • 0

................................._____Humorn är flytvästen på livets flod_____..............................

När allting lägger av och du får datorstopp så tänk på att datorn är här för att stanna

Om man inte vet att ett problem finns - så kan man heller aldrig lösa det.

 

 

 

                               


#16 treebeard

treebeard
  • Medlem
  • 8 378 inlägg

Postad 2 november 2004 klockan 13:16

Det är en tre år gammal Titanium G4 på 667 Mhz, så det är kanske dags i vilket fall som helst.  ;)

Den är inte så omodern, om du inte ska köra tunga beräkningsprogram, eller spela spel (som Marcus sa). Eftersom det var en arbetsdator, antar jag att du inte spelar speciellt mycket spel på den ;)


Filerna som stular, hur funkar det att öppna dom? Eller försöka kopiera med något program?



Leta reda på installationsskivorna, och kör hardwaretest, så ser du om det är något hårdvaraufel.
  • 0
Everybody makes mistakes. That´s why they put erasers on pencils

#17 Pucko

Pucko
  • Medlem
  • 312 inlägg

Postad 2 november 2004 klockan 13:35

Den är inte så omodern, om du inte ska köra tunga beräkningsprogram, eller spela spel (som Marcus sa). Eftersom det var en arbetsdator, antar jag att du inte spelar speciellt mycket spel på den ;)

Filerna som stular, hur funkar det att öppna dom? Eller försöka kopiera med något program?

Leta reda på installationsskivorna, och kör hardwaretest, så ser du om det är något hårdvaraufel.

Nä, den känns faktiskt inte alls särskilt omodern trots sin, för en dator, skyhöga ålder. Men jag såg ändå det här som ett bra tillfälle att tjata till mig nåt nytt. ;)

Filerna som strular funkar inte att öppna... förutom de gånger som jag faktiskt HAR lyckats kopiera över dem till slut (med FileBuddy). Då har de funkat som de ska. Så jag tror inte att det är själva filerna som är paj.

Sitter nu med hardwaretest-skivan i handen och återkommer snart med en rapport.

:sorry:
  • 0

#18 Pucko

Pucko
  • Medlem
  • 312 inlägg

Postad 2 november 2004 klockan 14:14

Jahapp, nu har man testat Apple Hardware Test också... körde både snabbtestet och det utökade testet och fick meddelandet:

”Inga maskinvaruproblem har upptäckts.”

Då var man tillbaka på ruta ett igen då.

:pinch:
  • 0

#19 treebeard

treebeard
  • Medlem
  • 8 378 inlägg

Postad 2 november 2004 klockan 21:44

Nä, den känns faktiskt inte alls särskilt omodern trots sin, för en dator, skyhöga ålder. Men jag såg ändå det här som ett bra tillfälle att tjata till mig nåt nytt.  ;)

ja, betalar man inte själv, är det ju ett ypperligt tillfälle att få en ny mac :lol:
  • 0
Everybody makes mistakes. That´s why they put erasers on pencils

#20 boevil

boevil
  • Medlem
  • 2 528 inlägg
  • Plats: Stockholm
  • Appleprylar: PPC G4 Quicksilver 800MHz, PPC G5 2x1,8 GHz - Tiger 10.4.11, MacBook (2007)-Snow Leopard 10.6.7

Postad 3 november 2004 klockan 19:37

När ett av mina ram-minnen hade pajat, visade apple's hardwaretest inget fel- programmet "Rember" hittade felen direkt!

Om du misstänker felaktiga ramkretsar bör du testa "Rember"- finns på VersionTracker.
  • 0
Kiss me Tiger ..som Eartha Kitt skulle ha sagt.




0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar

Senaste jobben